fredag 6 juli 2012

Massa tågåkning, kamelridning i Gobi-öknen, vandring på kinesiska muren och massa annat!

OK, bättre sent än aldrig (sorry SÅ mycket att det dröjt), men här kommer en liten (lång) reseberättelse.

Man kan väl säga att själva resan började i Stockholm. På färjeterminalen. Jag, Lina, mamma och pappa hade ätit lunch hos mammas kusin i Uppsala och sen lämnade vi bilen till mammas kompis och tog Silja Line-bussen till Stockholm. Väl framme mötte vi upp med Emma och Erik. Då gick vi tillsammans och checkade in.
Sen fick vi tillbringa hela kvällen och natten på Finlandsfärjan. Eftersom jag, mina systrar och Erik delade hytt så fick vi en hytt UNDER bildäck, och mamma och pappa fick en "lyxhytt" med bara två bäddar, flera våningar ovanför oss!

Vi kom fram till Helsingfors hyffsat tidigt på morgonen, så vi fick en hel dag att spendera där! Vi började med att åka bussrundtur och stannade då till bl.a. vid Sibelius-monumentet och "kyrkan i berget". Sen utforskade vi Helsingfors lite på egen hand innan vi skulle med natt-tåget till Moskva.

Även Moskva ankom vi hyffsat tidigt, så även där fick vi en hel dag. Där blev det dock ingen bussrundtur, så vi fick klara oss helt på egen hand. Vi besökte Kreml, var på WiFi-café, fick se vaktavlösning utanför Kreml, gick längs med floden en bit och var inne i den originella basilikan på Röda Torget (alla utom pappa). (Fast för Moskva är den ju inte så direkt originell, typ alla basilikor ser ut så i Ryssland.)
Efter en innehållsrik dag återvände vi till Centralstationen för att på riktigt påbörja äventyret. Det var ju nu vi skulle börja åka Transsibiriska!

Vi fick nu hytterna bredvid varandra, vilken var en jäkla lättnad, eftersom vi skulle spendera låååång tid på detta tåg. Vi åkte på samma tåg i 5 nätter och 4 dagar. Låt mig säga såhär, att jag kan det här med att åka tåg nu, haha! :P

Men vi fick se mycket på vägen. Häftigt landskap, mindre häftigt landskap, gränspassagen mellan Europa och Asien i Ryssland (som vi satt uppe SENT bara för att få se. :P) och vi passerade genom typ 4 tidszoner. Puh! :P
Även gränspassagen mellan Ryssland och Mongoliet skedde SENT på kvällen, och vi var ju förstås tvungna att sitta uppe genom hela detta! Det var passkontroll, bagagekoll och så gick de igenom alla kupéer med narkotikahundar. Tror vi kom i säng vid midnatt ungefär denna natt.

Och så skulle vi upp TIDIGT nästa morgon, för tåget ankom Ulanbator kl. 06.30, och innan dess skulle vi inta frukost. Så ja, 5 timmars sömn fick vi den natten, upp 05.30 och äta frukost, packa och kolla igenom hela kupén.

Kändes allt lite vemodigt att lämna tåget i Ulanbator den morgonen ska jag erkänna, men inte så konstigt kanske, när man tillbringat de närmaste 5 dagarna där. ;)

Vi blev hämtade direkt på stationen av en man, och fick sätta oss i en liten buss, tillsammans med ett annat svenskt sällskap, för en lång lång färd ut i den mongoliska vildmarken. Men med två pauser, först inne i stan, för att ta ut pengar, och sen nånstans mitt ute bland bergen, för en bensträckare. Hela bilresan tog 4 timmar, och så plötsligt kom vi fram till en liten camp mitt ute i ingenstans bland sanddynerna, där det stod ett antal såna där berömda "jurtor" uppställda. Vi möttes direkt av lokalbefolkningen där i det lägret, som tog våra väskor direkt och bar iväg dem till jurtorna vi skulle bo i. Jag fick dela med Lina. :P Både våran, samt Emma och Eriks, hade tre sängar, men alla sov två och två.

De första timmarna hände inte speciellt mycket. De flesta av oss, däribland jag och Lina, tog en dusch. Det var ju en något primitiv sak, men ändå smart löst. Det var ju kanske inte det smidigaste sättet att duscha på, vi var tvungna att stå på huk och duscha, men det var nödvändigt, man var ju rätt ofräsch efter 5 dagar på tåg, där det inte fanns tillgång till dusch alls.

Annars gick vi mest runt på den där lilla campen och visste inte alls vad vi skulle göra, eller vad som skulle hända. Och vi kunde ju inte kommunicera med ägarna heller, för de pratade bara mongoliska.

Men till slut kom iallafall våran guide, så nu kunde vi iallafall kommunicera med nån.

Första dagen blev det många promenader i området runt lägret. Och allt var bara öken. Sand, sand, sand, så långt ögat nådde. Och det blåste som attan. Brrr!

Nästa dag hände det iallafall lite. Vi, alla utom pappa, red på kamel runt där i Gobi-öknen. Hur häftigt som helst! Kameler är ju jättehärliga djur att rida på, så mjukt och härligt liksom. Och världens snällaste djur.

Sen efter lunchen red vi på häst, denna gången stod även mamma över. Jag, som ju har ridit i flera år, tyckte det var kul att komma upp på hästryggen igen efter 6 år. Slutade rida för 6 år sen, och tror inte jag suttit på en hästrygg sen dess. Fram till nu då. Vi fick se mycket häftigt även nu, liksom på kamelritten. Det var så himla fint där, och så himla häftigt landskap!

Det är så coolt tycker jag, att de faktiskt har kameler i det vilda, men ändå inte, där i Mongoliet. Alla djur, kor, hästar, getter och kameler, går ju fritt där i öknen, så ibland såg man nån djurflock passera nära lägret.

En annan sak som vi såg ganska ofta, under våra promenader runt i området, var skelettbitar, och framförallt skallar, av olika döda djur. Sånt fanns det rätt mycket runt om i öknen där. Kamelskelett, getskelett, koskelett, men framförallt hästskelett.

Dagen efter, efter frukost, åkte vi hela gänget, vi och det andra svenska sällskapet, på en liten utflykt. Vi fick sätta oss i en varsin bil och så körde de oss till en liten nomad-gård. Där fick vi gå in och titta i den lilla bostadsjurtan, hur nomaderna bor därinne på riktigt. Så fick vi smaka lite nomad-mat och dryck. Och guiden berättade lite, vi kunde ställa frågor. Och så fick vi hälsa på världens sötaste lilla killing, den var bara 3 dagar gammal.

Efter den upplevelsen blev det hem till campen igen, där vi snart fick lunch. Och efter lunch var det bara att packa och sätta oss i en annan minibuss, och åka i 4 timmar tillbaka till Ulanbator igen. Men det blev bara våran familj, de andra svenskarna skulle stanna ett par dagar till på campen. Vi pausade på samma ställe som på ditvägen, det verkar vara något sorts standard-stannställe. :P Mannen som körde oss denna gång körde oss ända fram till dörren på hotellet, haha. :P Lyx!

Vi checkade in på hotellet, gick upp till rummen och tog det mest lugnt en stund. Somliga (pappa) duschade, och fler hade tänkt göra det, men det visade sig att det inte fanns nåt varmvatten, så de övriga väntade till senare med att duscha. :P

Så gick vi ut och utforskade Ulanbator. En häftig stad tycker jag! Det finns både lite äldre byggnader, men även en del supermoderna, som en halvmåneformad skyskrapa, SÅ häftig! Det kändes väldigt mycket som asiatisk storstad tycker jag. OK, inte alla delar av staden men, det mest centrala iallafall.

Vi gick till en vegetarisk restaurang som Emma och Erik läst om i sin guidebok. Jag åt vegetariska köttbullar på spett, som var väldigt goda! Och så drack jag druvjuice, fast om jag inte hade skrivit det och ni sett den bilden Emma tog, så hade ni lika gärna kunnat ta det för rödvin. :P
SEn utforskade vi Ulanbators gator lite mer innan vi gick hem till hotellet igen. Jag provade en mongolisk glass. :P

Lina och jag och mamma och pappa hade våra rum högst upp, men Emma och Erik fick ett rum på våningen under. Mamma och pappa hade värsta sviten! Haha, lyx! :P

Nästa morgon skulle vi bli upphämtade i foajén av en guide klockan 9, som skulle köra oss på en rundtur. Men innan dess skulle vi ju hinna med frukost. Jag kan ju inte direkt påstå att den hotellfrukosten var speciellt märkvärdig, vi fick två brödskivor, smör, marmelad, lite dryck och så omelett, bacon och nån korv.

Vi blev upphämtade strax efter 9, han var lite försenad. Och så fick vi åka på rundtur i staden. Fast jag vet inte, rundtur, det är kanske synd att säga. Men vi besökte iallafall ett buddhistiskt tempel, där han guidade oss runt och berättade lite, och sen var vi på Naturhistoriska museet, där han också berättade en del. Och sen var vi klara. Vi tackade honom och sen gick vi runt och tittade lite i affärer. Minns inte om vi direkt gjorde nåt speciellt sen, förutom lunch och så småningom fika.

På kvällen, klockan 6, skulle Emma, Erik, Lina och pappa på nån konsert med mongolisk underhållning. Men innan dess måste vi ju äta. Så vi gick till ett ställe med Mongolian Barbeque, där vi först fick plocka fritt själva, som ett buffébord, och sen fick vi se hur de tillagade just våran mat. Det var jättegott!

Sen blev det lite shopping innan de andra var tvungna att sticka till konserten.

Jag och mamma gick till et stora torget för att fota lite. Och då fick vi se en massa studenter som haft sin examen, som ställde upp sig där och blwev fotograferade. Det var intressant att se! Det var uppenbarligen en examensdag denna dag.

När vi tittat på folk på stora torget gick vi till den lilla "parken" där jag köpte glass dagen innan, och köpte oss en varsin glass, satte oss på en bänk lite längre bort och åt glass och tittade på folk, innan vi gick tillbaka till hotellrummet där vi lämnade av lite grejer och "vilade" lite. Tills det var dags att gå och möta de andra.

Vi mötte de utanför ett stort köpcentrum, som vi var inne en del i f.ö. T.ex. hade jag och mamma varit inne där precis innan. Så letade vi upp nåt ställe i närheten där vi kunde äta nåt lite enklare. Det blev smörgås. Sen gick pappa hem till hotellet, och vi kvinnor gick för att hitta nåt ställe där vi kunde se på utsikten och ta en drink. Vi hittade ett ställe, som var något lyxigare än vi tänkt oss, men som hade bra utsikt över staden.

Men sen blev det hemåt till hotellet även för oss, eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon och ta tåget.

Vi blev upphämtade i foajén klockan 6, och tåget skulle gå 7.15. Men det var många på vårat hotell som skulle med det tåget och som stod med oss och trängdes i foajén.

Sen fick vi stå en rätt bra stund på perrongen och vänta också, innan tåget tillslut kom.

Den här gången fick vi kupéer i olika vagnar, precis som på tåget mellan Helsingfors och Moskva. Men den här gången fick mamma och pappa en kupé i förstaklassvagnen, så de hade två bäddar och fåtölj och delade toalett med en annan person, medan vi fyra övriga fick en vanlig andraklasskupé med fyra bäddar, och toalett som vi delade med övriga vagnen.

Vi åt lunch i den mongoliska restaurangvagnen, med mycket trevligare personal än den ryska, men det skulle visa sig att maten där var svindyr, så vi åt inte där nån mer gång. Därför bestämde vi oss för att kliva av på nästa station och köpa nåt till middag.

Även denna gång skedde gränspassagen mellan Mongoliet och Kina sent på kvällen, så vi fick sitta uppe och vänta på denna långdragna process. Och precis som förra gången blev det passkontroll och kontroll med narkotikahundar. Och när vi kört in i Kina stannade vi nästan direkt, för att få köra in i en verkstad där de bytte boggie. Haha ja, det var ju... intressant. :P Vi blev upphissade och fick se hela proceduren från fönstret. Vi lyckades även se mamma och pappa där de stod i sitt fönster, och vinkade, men de såg inte oss. Inte förrän senare. :P

Det blev sent i säng även denna kväll, men nu skulle vi ju inte upp så värst tidigt, så det kanske inte gjorde så mycket.

Eftersom de nu bytt till kinesisk restaurangvagn, så gick jag och Lina dit, och mamma och pappa, och åt frukost. Som väl inte heller var speciellt matig... Några mackor, smör och ett varsitt stekt ägg med bacon.

Men när vi satt där i restaurangvagnen fick se den första skymten av kinesiska muren utanför fönstret. Det var häftigt!

Sen satt vi och tittade på massa vacker kinesisk landsbygd, och en hel del berg, fram till Peking. Och strax efter klockan 14 kom vi fram till Peking.
Det var en väldigt speciell känsla att kliva av där, på tågstationen i Peking. Det kändes liksom overkligt, men samtidigt hade man nån sorts förväntan i kroppen. Ja, svårt att förklara men, det var liksom speciellt iallafall. Och det kändes verkligen.

Vi blev upphämtade av en trevlig kines, direkt utanför tågen faktiskt, som följde med oss i den lilla minibussen som körde oss till hotellet. Och väl där hjälpte han oss med incheckningen också. Den här gången fick vi tre rum på samma våning, och nära varandra också. :P Mitt och Linas låg precis bredvid mammas och pappas, och sen låg det ett rum mellan vårat och Emma och Eriks rum. (Inte för att det är så kul att veta, men kände för att skriva det ändå. :P)

När vi "installerat" oss på rummen var det dags att äta lite, men först måste några av oss ta ut pengar.

Vi hittade en restaurang relativt nära hotellet, där vi åt god mat och jag drack kiwi-juice, haha. :P Som bara var halvgod dock... Sen gick vi för att utforska staden Peking lite, i kvarteren runt hotellet. Det dröjde inte så länge innan vi kom in mitt i centrum, rakt ut på den stora gågatan/affärsgatan. Och HJÄLP, när man kom ut där, då blev allt så verkligt på nåt sätt. Alla stora skyltar med kinesisk text, sånt där man sett på TV... Typ. Fast det var ändå svårt att fatta.

Vi gick in på en liten tvärgata där, och därinne var det som en helt egen, helt annan, värld. En liten marknad. Mest matmarknad, men de hade även gott om souvenirer därinne.

Vi fortsatte ut på gatan på andra sidan, där det var en annan stor matmarknad, och Emma köpte friterad glass.
Mitt minne sviker mig här, för jag minns inte vad vi gjorde mer sen den kvällen. Men nästa morgon var det upp tidigt, för vi skulle bli upphämtade redan klockan 7 av en lokal guide. Så för första gången fick vi prova på den kinesiska hotellfrukosten. Som var väldigt, som jag nämnt tidigare... kinsesisk. Det var mest nudlar i olika former och risrätter, men det fanns även stekt ägg och macka. :P Dock inget smör. :P Och till dricka fick man antingen kaffe eller te. Det var jasmin-te.

Nej, frukosten saknar jag INTE, haha! :P

Vi blev upphämtade i foajén av den lokala guiden, och fick sätta oss i en likadan minibuss som den vi åkt med när vi precis kommit till Peking dagen innan. Där satt redan ett mongoliskt sällskap, som blivit upphämtade på sitt hotell tidigare.
Och så åkte vi en tur på ca en timme, innan vi var framme vid första stoppet. KINESISKA MUREN!!! Efter att vi tagit ett gruppfoto med hela gruppen framför muren, fick vi gå runt fritt på muren. Vi gick hela familjen en bra bit! Det var apvarmt och solen gassade. Och det var skitmycket folk! Men SÅ häftigt!

När vi kommit upp en bra bit ville mina systrar och Erik ändå fortsätta ännu längre upp. Men jag, mamma och pappa gick ner istället. Fast jag kan känna nu att jag ångrar mitt val. Känner mig som en klenis.
Väl nere igen köpte vi iallafall en varsin glass och lite att dricka, i väntan på de övriga.

Tills det var dags att åka vidare igen. Nästa stopp var en jade-fabrik. Och efter det blev det ett stopp vid Minggravarna, där våra mongoliska "vänner" inte var med, utan satt kvar i bilen och väntade, och våran guide körde en snabbguidning genom enbart den första delen av gravarna. Sen blev det ett antal besök till på små fabriker, bl.a. en cloisonnéfabrik, där vi även åt lunch i en STOR lunchrestaurang, bland massa kineser, och så fick vi "prova på" fotmassage och som avslutning provsmaka te på ett tehus/tefabrik.

Denna tur, som skulle ta hela dagen, blev färdig vid typ... halv fyra, så helt plötsligt hade vi massa tid över som vi inte räknat med. Det blev lite vila på hotellrummet innan vi gick ut för att hitta nånstans att äta middag. Det blev vegetariskt. Vi hade sett en skylt in till en vegetarisk restaurang ganska nära den stora affärsgatan, kvällen innan, som vi gick till. Vi fick ett stort runt bord med snurrbricka. :P

Nästa dag åt vi frukost något senare. Och sen gick vi till Himmelska Fridens torg, men fick även se ingången till den Förbjudna Staden. Det var pissvarmt och asjobbigt att gå runt. Jag och pappa blev fotade med kineser på vägen till torget. :P

Vi gick över halva torget, men sen var vi helt slut, så vi bestämde oss för att ta resten av torget nån annan dag. Så vi gick in i en liten affär i närheten och köpte en varsin glass, och Emma och Erik köpte en drake, innan vi gick vidare. :P Vi gick in i SKUGGAN, och gick bort mot operahuset, som var häftigt! Där satte vi oss en stund i skuggan och planerade hur vi skulle göra nu. Vi bestämde oss för att gå bort till Beihaiparken. En stor och jättefin park, med mycket fint att se. Jag köpte en jättesnygg hatt där, som jag funderat ett tag på att göra. Det är en jättemysig park, där man bl.a. kan hyra båtar. Det gjorde vi! :P Vi hyrde en rund Lotus-båt och åkte runt på sjön runt parken där i en timme. Mysigt! :)

På kvällen gick vi bort till ett trumtorn, för vi hade tänkt lyssna på en trumshow där, men det visade sig vara stängt, så vi fick återkomma senare, men vi letade upp nåt ställe att äta på i närheten där. Det blev, hör och häpna, pizza. :P (Men vi låtsas att ni inte läste det... :P)

Nästa morgon blev det återigen tidig frukost, för det var dags för en rundtur med våran guide igen. Lika tidigt denna gång. Den här gången hade vi ett amerikanskt sällskap med oss i bussen, och på vägen hämtades även ett syrianskt sällskap upp. Den här turen stannade först vid Sommarpalatset. Där gick det ganska... fort. Vi hann precis med att fota marmorbåten, så fick vi kliva på en drakbåt, som åkte över sjön därinne. När vi klivit av båten såg vi en orkester och en STOR kör, som vi fick stå och titta en stund på, innan vi skulle stressa vidare. Sen var vi även vid Himmelens tempel, som gick gaaanska fort att gå igenom (och jag blev fotad för andra gången med en kines ;)), så blev det ett besök på en "pärl-fabrik". Lunch åt vi på nåt ställe där vi fick prova Peking-anka. Det var gott! Men de hade även buffé där. Ett riktigt smörgåsbord! Både mat, sallad och efterrätt. Och så hade de knallgrön Fanta. :P

Sen avslutades hela turen inne på den Förbjudna Staden, där vi stannade kvar, eftersom det låg så nära vårat hotell. De andra i sällskapet fick följa med guiden till bussen för att bli körda till hotellet.

Vi köpte lite dricka inne i en affär där, och satte oss lite i skuggan en stund. Sen köpte vi lite vykort och kollade lite på andra souvenirer (och pappa blev fotad med kineser :P), och funderade lite på hur vi skulle göra. Mamma och pappa gick hem till hotellet, vi andra stannade kvar och gick runt lite till därinne. Mest eftersom vi letade efter en utställning. Vi hittade inte den, men var inne i ett annat museum. Lina, min snälla syster, köpte en glass åt mig! :D

Sen tog vi tunnelbanan till nåt ställe, där vi så småningom mötte upp mamma och pappa, för att äta middag. Emma valde ett hotpot-ställe. Och haha ja, det blev ju lite av ett äventyr. :P Det var lite krångligare än vi hade tänkt oss, och blev extremt kladdigt! Och den stackars restaurang-personalen, som knappt kunde nån engelska alls, var nog lite oroliga för oss, hehe. :P

Den fjärde morgonen började vi bli lite less på den där frukosten, men det var ju bara att stå ut. :P Efter frukosten tog vi tunnelbanan bort till den s.k. OS-byn, med den berömda Olympiastadion, "Fågelboet" och Simstadion, från sommar-OS 2008. Skithäftigt att se! :D Vi gick in på Olympiastadion och den var verkligen mäktig! Häftigt att gå runt därinne på läktarplats och titta ner på arenan, som man f.ö. inte kom ner till, men det var några stycken som körde runt på Segway därnere, och man kunde hyra själv och köra runt om man ville, haha. :P

Sen gick vi bort till Simstadion också, men där gick bara jag, mamma och Lina in. Och ja, den var ju väldigt mycket mer än bara en simhall från OS kan man ju säga. Det var äventyrsbad (galet!) och en hel del restauranger. Vi hade lite problem att hitta själva simbassängerna först, hehe, men till slut så. :P Det var också häftigt att se! 
När vi sett nog av OS-byn tog vi tunnelbanan till Lamatemplet. Där hade vi tänkt oss att äta lite lunch. Men det var inte så enkelt som vi trodde. Vi letade febrilt efter nåt ställe, hittade ett, men där skulle vi få vänta, så vi fortsatte leta efter nåt annat. Och mitt i allt detta försvann plötsligt pappa. Men vi bestämde oss för att äta lunch iallafall. Vi gick in på ett litet smörgås-ställe. Jag åt en skitgod bacon-smörgås. Emma, Erik och Lina gick ut i omgångar för att leta efter pappa samt efter ingången till Lamatemplet. Ingången hittades... Men inte pappa. Men vi bestämde oss för att gå in på templet iallafall, kanske vi skulle hitta pappa därinne. Det luktade väldigt starkt av rökelse därinne, och det var tydligt att det var ett tempel som fortfarande aktivt användes. Folk stod och tände rökelser och bad överallt därinne.

Pappa var förresten inte därinne. När vi var klara där delade vi på oss. Mamma åkte hem till hotellet igen, och vi stannade kvar för att gå runt och titta lite i affärerna där på gatan intill templet. Men vi tog även en fika inne på ett litet tehus som låg inne i en gränd där. Eller fika och fika, vi drack te. Haha. :P När vi satt därinne sms:ade mamma och berättade att pappa var återfunnen, han satt med en kaffe latte utanför en affär i närheten av hotellet. :P

Vi åkte sen vidare till en liten söt gränd, där vi tog en fika på ett café med WiFi, innan vi skulle träffa mamma och pappa för middag.

Den kvällen skulle Emma och Erik träffa en kompis som bor i Peking, så det blev en lite snabbare middag, och de fick sticka lite före oss. Men det var god mat iallafall! :P Vi övriga fyra åkte sen hem till hotellet, där vi mest tog det lugnt.

Femte och näst sista dagen, började vi med att åka till Trumtornet som jag tidigare nämnt. Nu hade vi tagit reda på när trumshowen var, så vi inte skulle missa den. Och vi hann precis! Det var jättehäftigt! Sen gick vi även till Klocktornet på andra sidan om det lilla torget där, men innan dess fikade vi lite på ett litet café där. med WiFi. :P

Sen gick vi runt en stund bland hutongerna där och tittade, jättefint! Vi tog oss bort till HuaHin, ett jättefint område med massa hutonger. Emma, Lina och Erik hyrde en tretandem och körde runt en halvtimme (timme?) medan vi andra tre gick runt bland hutongerna och tittade.

Sen efter lite lunch gick vi bort till Himmelska Fridens Torg igen, och tog den delen som vi inte orkade med förra gången. Då var vi, alla utom pappa, även uppe i nåt torn där och tittade på utsikten. Sen stannade Emma och Erik kvar ett tag, och vi andra gick ner till pappa igen. Så gick vi bort till Järnvägsmuseet. Där gick pappa (tågnörden :P) in, och vi andra fortsatte mot Underjordiska staden. Det var svårt att hitta dit, men när vi väl kom fram möttes vi av en gubbe som, utan att säga nåt, ledde oss till en dörr, pekade på den och sa "Closed!". Något besvikna (eller iallafall jag) gick vi tillbaka till Järnvägsmuseet, och bestämde oss för att gå in där istället. Och det dröjde inte länge innan vi mötte pappa därinne. Han hade inte kommit så långt. :P

Efter detta lilla äventyr tog vi reda på var Emma och Erik var. De var på den stora gågatan/affärsgatan precis intill det tornet vi tidigare varit uppe i. Vi mötte de där, och tog en fika på Starbucks. :P

Sen ägnade vi resten av eftermiddagen åt SHOPPING, och jag blev ägare till en ny skitsnygg Hello Kitty-Tshirt. :P

Vi hittade en trevlig restaurang på en tvärgata där, och åt Pekinganka för andra gången. :P Där var det en jättesöt servitör som verkligen kämpade med engelskan. Och precis när vi skulle till att gå så frågar han om vi kan tänka oss att ställa upp på kort med några bekantingar till honom. Så blev det rena fotokalaset, haha! :P

Sen stack mamma och pappa hem till hotellet, medan vi andra försökte hitta nåt karaoke-ställe. Det gjorde vi inte! Vi gick runt och letade ett tag, men till slut åkte vi hem till hotellet också.

Torsdag, dagen före midsommarafton, sista dagen i Peking (:(), Emma och Eriks sista frukost i hotellrestaurangen. Efter frukost tog vi tunnelbanan bort till Himmelens Tempel. Där gick vi runt ett par timmar i parken runtomkring templet, eftersom vi inte fick se så mycket av den när vi var där förra gången. Vi tittade på pensionärer som morgongympade, dansade linedance, spelade och sjöng och så köpte vi lite souvenirer av hantverkande kvinnor.

När vi var klara där tog vi tunnelbanan för att få se CCTV-huset, som har väldigt speciell form! Och det var verkligen häftigt! Vi gick in på ett köpcenter där, World Trade Center, där vi åt lunch. Sen tittade vi lite i affärer (en Hello Kitty-affär) innan vi kände oss klara!

Vad som hände sen minns jag faktiskt inte, men jag tror inte vi gjorde så mycket. På kvällen blev det iallafall lite mer shopping på den där stora affärsgatan inte så långt från vårat hotell. Vi var bl.a. inne i en galleria där Emma köpte en kinesisk flöjt. :P Vi åt middag på en restaurang där i närheten också. Sen gick vi runt lite inne i den där lilla matmarknaden igen, och då började det plötsligt regna. Rejält! Det vräkte ner till slut! Jag, mamma och pappa gick mot hotellet, medan de andra stannade kvar i en spelhall där. :P

Men det tog ganska lång tid för mig och päronen att ta oss tillbaka till hotellet. För regnet vägrade avta, så vi blev bara blötare och blötare. Och för första gången på hela resan hade vi INTE med oss nåt paraply. Hehe, ironiskt nog! :P Till slut ställde vi oss under tak på nåt stort köpcenter, där vi stod bra länge, och tittade på hur regnet vräkte ner, lyssnade på åskan och beskådade blixtar! Och så lyssnade vi på en sopran som hade helt sjukt bra röst, ackompanjerad av dragspel. Och då kunde vi inte låta bli att tänka på att det var dagen före midsommarafton och att ni hemma i Sverige nog hade slutat för dagen nu. 

Tillslut gav vi iallafall upp, och gick hem till hotellet trots hällregn. Vi var rätt rejält blöta när vi kom till hotellet. Tror det dröjde nån timme innan systrarna och Erik kom, och de var lika blöta dem!

Så fick vi krama hejdå till Emma och Erik, för de skulle dra tiiiidigt tiiiidigt nästa morgon, eftersom de skulle vidare till Shanghai.

Vi blev inte upphämtade förrän halv 11, så vi hann med en sista frukost i matsalen först. :P

Det kändes allt lite vemodigt att lämna hotellet den morgonen, men man längtade efter Facebook, hehe. :P

Jag kan bara säga att det var en helt sjukt grym resa, och vi har fått uppleva så himla mycket på de här tre veckorna! Kan inte säga annat än att jag är skitnöjd! :D
Självklart gjorde vi en del annat också, men man KAN inte komma ihåg allt, och dessutom blev jag ju tvungen att korta ner det lite, annars hade det blivit hur långt som helst... :P (Vilket det ändå redan är...)
TACK alla ni som orkat läsa hela! Kul att ni varit intresserade av att läsa om hur våran resa var! :D <3

Hur det blir med bilder, och när, kan jag i nuläget inte säga tyvärr. Trodde det skulle bli nån gång under de här två veckorna jag var på Öland, men det har inte alls hunnits med. :( Har ju lovat, så får väl lösa det på nåt sätt, men jag vill inte säga nåt. Sorry! :( Bjuder er iallafall på ett litet collage här, med ett kort urval av alla bilder jag tog! Hoppas det kan vara till belåtenhet! ;)1 kommentar:

  1. Du verkar ha haft en underbar resa!!!! Är faktiskt lite avis på dig :p

    Fina bilder också!

    ha en bra dag

    kramar

    SvaraRadera