måndag 7 november 2011

IKEA, halv släktträff vid mormors grav, museibesök i Stockholm m.m. m.m.

Som sagt var, som jag jag skrev redan igår, är supernöjd med den här helgen, årets allahelgona-helg, som tillbringats i huvudsak i Uppsala, med släkten, men även i Stockholm, igår.

Vi åkte i fredags eftermiddag, mamma hämtade upp mig vid 1-tiden, efter att ha blivit försenad. Vi hätmade upp pappa vid hans jobb i Örebro och sen körde vi mot Uppsala. Men vi stannade vid cocosbolls-gubben där i korsningen också, och köpte cocosbollar till både mamma och pappa samt Emma. :P

Väl framme i Uppsala åkte vi raka vägen till Karl Johansgårdarna för att hälsa på morfar. Där tittade på lite gamla foton från när morfar var liten och han fick berätta, och vi blev väl kvar en halvtimme eller nåt.

Efter det åkte vi ut till IKEA för lite shopping! Mamma och pappa köpte en hel del. Jag köpte två diskborstar, juletiketter och så det vanliga: blåbärssylt. :P

Och JÄKLAR, vad STORT det IKEA i Uppsala är förresten! :O Wow, jösses! Helt galet! De har gjort om det, och det är inte bara 2 våningar, utan TRE (!)! Och sen dessutom ett våningsplan med parkering under hela byggnaden. Hela IKEA var som ett helt köpcentrum, haha. :P

Efter att ha spenderat en dryg timme där, så kom vi på att vi behövde mer. Mamma behövde gravljus och jag en ny brandvarnare (nej, det gick inte att byta batterier i den andra), så vi gick in på Coop Forum som ligger intill IKEA, som btw också var galet STORT! Där hittade vi, efter mycket letande, till slut en brandvarnare, och gravljusen hittade vi nästan direkt. Även pappa hittade nåt han behövde, hehe. :P

Sen åkte vi från IKEA till Ramsta, där mammas kompis bjöd på middag. Har inte varit där på bra många år, så det var trevligt! De bjöd på grymt god älggryta med klyftpotatis och sen mammas chokladkaka, som hon tagit med sig, till efterrät. :P Runt halv 10-tiden (kvart i tio) körde pappa in mig till stan igen, och släppte av mig vid Emmas nya lägenhet. Mamma och pappa bodde därute i Ramsta, så han fick åka tillbaka igen.

Hemma hos Emma skulle de precis sätta på en film, så kvällen avslutades med att vi kollade på film, "Det femte elementet", som jag sett större delar av förut, men det var kul att se igen!

Lördagen blev väldigt händelserik, vi hann med mycket! Efter frukost började vi lite smått med matlagningen inför kvällen, då mamma, pappa m.fl. skulle komma på middag. Sen vid 12 åkte vi bort till Domkyrkan, där Emmas kompis (och sambo, fram till igår) hade varit på mässa, och sen var vi i Skattkammaren. Det är typ som Livrustkammaren, Uppsala Domkyrkas motsvarighet till det, fast de visar lite annorlunda grejer. Det var kul att se! Trots att jag varit i Uppsala oberäkneligt många gånger i mitt liv, så hade jag faktiskt aldrig varit just där i Skattakammaren, det var kul! :D

Sen träffade vi mamma och pappa utanför Domkyrkan och så drog vi till GH Nation och fikade ihop med dem. Sen stack vi hem och fortsatte med matlagningen igen fram till det var dags att gå till kyrkogården.

Jag hade intensiv sms-kontakt med mina två kusiner S och E fram tills dess vi skulle ses på kyrkogården, och trots lite strul och byte av tid och lite sånt, så löste sig allt till slut iallafall.

Vid kvart över 4 var vi på kyrkogården, vid mormors (med flera släktingars) grav(-ar). Det visade sig bli en halv släktträff där sen, haha. :P Det var jag, Emma, Erik, Theia, Emmas kompis, Sara, Elsa (kusinerna), mamma, pappa, morfar, mammas kusin L, och sen råkade även mammas storasyster och hennes man gå förbi precis när vi stod där också. Men det var fint! Och det var ju speciellt, eftersom det var första Allhelgona sen mormor dog i december.

Vi tände ett ljus på mormors grav, där också morfars föräldrar ligger, och så på morfars brors och hans frus grav som står bredvid, och sen gick vi bort till mormors föräldrar och brors grav, som står vid ett annat ställe, och tände ljus där också.

Sen tog jag, S och L en promenad runt på kyrkogården innan vi gick hem till Emma.

Emma och Erik bjöd på middag därhemma sen. Vi blev nio personer, alla ovanstående, minus mammas syster med man samt kusin E. Innan vi fick mat så blev det lite "mingel" med årets första glögg. Men det är en gammal tradition, tidigare år har vi druckit glögg på kyrkogården.

Det blev en trevlig middag, med paj (2 olika) till mat och sen en chokladkaka som Emmas kompis bakat till efterrätt. S och morfar serverades efterrätt först, så kördes morfar hem till KarlJohansgårdarna sen, och S stack vid 7, för hon skulle hem till en kompis. Mamma och pappa kom dock tillbaka sen. Vi satt kvar och pratade länge länge om allt möjligt, döden, begravningar och glögg bl.a. :P Fram till mamma, pappa och L bröt upp och stack, när parkeringstillståndet gått ut. :P

Vi plockade undan lite och sen tog jag, Emma och Erik en kvällspromenad med Theia, då tyckte vi det passade bra att gå till kyrkogården, så det gjorde vi. Och oj, vad mycket det lyste där! Massa ljus, SÅ fint! Vissa gravar hade väldigt gott om ljus, medans en del hade färre. Vi kollade också i Minneslunden och den speciella lilla Minneslunden för Estonia-.offren, men där var det konstigt nog inte många ljus tända... Hmmm, konstigt... Sen tog vi det lugnt innan sängdags.

Nästa dag, igår söndag, blev det upp ganska tidigt, för att åka till Stockholm. Emmas kompis skulle flyga hem till Island, så hon och Emma tog tåget mot Stockholm, via Arlanda, när Erik skjutsat de till flygplatsen kom han tillbaka och så hämtade mamma och upp oss, då hade de varit förbi hos L och hämtat henne först. Så åkte vi bil till Stockholm, där Emma väntade på oss.

Så gick vi på Moderna Museet. Vi började på den tillfälliga utställningen, med konst av tre olika konstnärer. Inte min grej. Och dessutom var det så sjukt mycket folk, så det var jobbigt att kolla på alla tavlor! Jag drog igenom alla tavlor på tio minuter, typ så lång tid som alla andra totg på sig vid EN tavla, haha. :P (Repris från Amsterdam? Med enda skillnaden att jag fick göra det utan Lina denna gång.)

Sen gick vi till den andra avdelningen, där det var foton. MYCKET roligare och mycket mer intressant! Det var en STOR utställning, många rum med massa foton, så det tog ett bra tag att kolla igenom alla. :P Men det var värt det, för det var jättemånga sjukt häftiga foton! Jag kan verkligen rekommendera den utställningen för er fotofantaster! :D

Tanken var att vi även skulle gå till Fotografiska, och ev. Waldermasudde och kolla också, men ingen orkade det, och det blev rätt många timmar ändå där, så vi gick till Östasiatiska museet och åt lite mat istället. Nudlar. Helt OK gott! Sen hämtade vi Theia i bilen och tog en promenad runt Skeppsholmen, som tog ungefär en timme. Jättefint! :) Sen tillbaka till bilden, där vi skildes åt, och så åkte mamma, pappa och jag mot Karlskoga, och de övriga 3 + Theia tog tåget till Uppsala.

På vägen hem stannade vi och fikade på Rasta i Arboga. Jag åt en skitgod bulle. Typ som munk med kanel och socker. Asgod var det hur som helst! :P

Ja, det var den helgen det! Är som sagt sjukt nöjd! :D

TACK ALLA som bidragit till det! :D

Hade inte tänkt lägga upp några bilder här först, men ett par stcyken kan jag väl bjuda på då. ;) Men resten får ni se på Facebook sen vad det lider. :P (Give me some time bara. :P)

Idag är det Kladdkakans Dag, ni har väl unnat er en kladdkaka en dag som denna?! ;)

Det var skönt att vara ledig idag, men imorrn är det på't igen! Av nån underlig anledning känner jag mig inte alls motiverad denna vecka... Men men...


2 kommentarer:

  1. Høres ut som en kjempefin helg! Ønsker at vi også hadde ikea, nærmeste herfra er faktisk i Happaranda, ellers måtte vi dratt til Levanger - og det er lengere bort enda vi bor i Norge..hehe:)

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Om du tycker Ikea i Uppsala är stort så ska du åka till det i Kungens Kurva, haha. :p Nordens största. :)

    SvaraRadera