tisdag 20 mars 2012

Startnummer 11

Idag lottades startordningen för Eurovision Song Contest i Baku, Azerbjadzjan, i maj. Att Sverige skulle tävla i semifinal 2 visste vi redan sen innan, men idag blev det alltså även klart vilket startnummer Loreen kommer få. Hon kommer tävla som nummer 11, efter Kroatien och före Georgien. Kroatien har tydligen en ballad i år, så det blir nog bra. ;)

Här är båda startlistorna för ESC 2012 (Källa: svt.se):

Första semifinalen
Avgörs tisdagen den 22 maj.
1.Montenegro
2.Island
3.Grekland
4.Lettland
5.Albanien
6.Rumänien
7.Schweiz
8.Belgien
9.Finland*
10.Israel
11.San Marino
12.Cypern
13.Danmark
14.Ryssland
15.Ungern
16.Österrike
17.Moldavien
18.Irland*

Andra semifinalen
Avgörs torsdagen den 24 maj.
1.Serbien
2.Makedonien
3.Nederländerna
4.Malta
5.Vitryssland
6.Portugal
7.Ukraina*
8.Bulgarien
9.Slovenien
10.Kroatien
11.Sverige
12.Georgien
13.Turkiet
14.Estland
15.Slovakien
16.Norge
17.Bosnien och Hercegovina
18.Litauen*

* Jokerplats, landet fick själv välja startnummer inom sin halva av startfältet.

Hela artikeln, för den som är intresserad.

Om knappt 4 veckor, måndagen den 16 april, är det dags för det första programmet av "Inför Eurovision Song Contest", ett prgoram som har blivit ett måste för mig veckorna innan Eurovision numera! SVT 1. ;) Men skriver mer om det senare. :P

Bild: svt.se

2 kommentarer:

 1. är det så alltid nu att de börjat med semi? Förr när man vann så gick man ju raka vägen till final liksom....och Saade kom ju 3a ifjol va? Då borde man ju komma direkt till final? Ja jag är inte så insatt känner jag

  Får hoppas det går bra för Loreen då=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi lugnt, jag förstår dig! ;) Det är nog bra att du inte är så insatt, jag menar tur att alla inte är så nördiga som jag. :P

   Japp, sen ett par år tillbaka är det numera alltid två semifinaler. Och där tävlar alla länder som är med, utom "de fem stora" samt värdlandet, som allihopa är direktkvalificerade. "De fem stora" måste alltid vara med, för de har sån stor ekonomisk betydelse för tävlingen. Och så värdlandet eftersom ja, det är värdlandet. ;) Men alla andra länder måste kvala, genom semi. Det är så många länder med och tävlar numera, och för att alla länder ska ha chans att få tävla, så har de delat upp det.
   Och ja, det stämmer, Eric Saade kom 3:a förra året. :) Han vann f.ö. den semifinalen han var med i, men det är sån statistik man inte får veta förrän efter finalen.
   Förut, innan de började med semifinaler, körde de ett par år med en kvaltävling före själva finalen. Då blev hela topp tio från året innan + "de fem stora" direktkvalificerade till finalen, och alla andra länder fick kvala in.

   Jag tror det kommer gå jättebra för Loreen jag, har hört att hon är favorittippad. :) Flera utländska experter som har tippat henne som vinnare. :D Och jag tror att om hon inte vinner, så blir hon iallafall topp 5. (Jag gissade topp 3 på Saade förra året, så jag är jävligt självsäker i år, hehe. :P)

   Radera